I många år har tekniken utvecklats och förändrats. I Japan och andra länder i Asien har man till och med kommit så långt i utvecklandet av teknologin att speciella robotar har tillverkats. Du har säkert hört talas om olika sorters robotar, exempelvis robotar som bygger bilar och liknande. Skillnaden från dessa hjälprobotar och de nya robotarna i Asien är att de liknar oss människor.

 

De äldre älskar sina robotar
En av de väldigt framgångsrika robotarna som skapats i Japan är sälroboten. Det är en mjuk och gosig robot som ser ut som en liten sälunge. Tanken är att sälen ska finnas på ålderdomshem och ge de äldre sällskap och kärlek. Sälen har haft stor framgång hos de äldre då den har snälla ögon och en mjuk och skön päls att klappa. När man vidrör och klappar sälen känner den av detta. Roboten har nämligen inbyggda sensorer som gör att den reagerar vid beröring. Det finns faktiskt en tanke bakom varför roboten är en säl och inte en hund eller katt till exempel. Detta är för att de äldre har träffat verkliga hundar och vet hur de beter sig vilket innebär att det lättare blir en besvikelse när de märker att hunden inte är riktig. Att ha en lite sälunge är däremot lite mer speciellt.Robotar som väcker känslor 1

 

Elektronisk hemtjänst
Återigen hamnar vi i Japan, där den allra första hemhjälpsroboten med en avancerad systemintegration har tillverkats. Roboten heter Twendy-One och är skapad för att hjälpa äldre människor i deras hem. Roboten är bara en och en halv meter, men väger hela 111 kilo. I varje robothand sitter det över 200 sensorer och dessa reagerar på beröring. Twendy-One kan hjälpa sin patient ur sängen, tillreda enklare mat som rostat bröd och göra enklare vardagssysslor. Trots att roboten är väldigt stark är den även varsam och har en extremt fin motorik. Förutom att servera frukost fungerar Twendy-One även som sällskap då den kan nämligen småprata. Än så länge är Twendy-One bara en prototyp och den har kostat många miljoner kronor att tillverka, men den har fortfarande en del fel. Batteriet håller enbart i en kvart och ryggen, där mycket av tekniken sitter, blir ofta överhettad. Trots att det är många år kvar innan denna robot kan finnas i hemmen så har tekniken kommit en bra bit på vägen.

 
 
 
 
sportpress