Teknik är ett väldigt brett område och det är även något som har förändrat hela vår värld. På bara några hundra år har den mänskliga civilisationen utvecklats från att knappt ha någon vettig belysning till att åka ut i rymden. Den första moderna bilen uppfanns under 1900-talet, detta är bara drygt hundra år sedan, men idag är bilen något vi inte kan leva utan. Det var även bara så sent som i slutet på 1900-talet, alltså några få decennier sedan, som vi fick datorer och mobiltelefoner.

 

Vad händer härnäst?
Trots att vi har mängder av tekniska prylar i hemmet och i samhället så slutar vår nyfikenhet för det tekniska inte ännu. Vi vill veta vad som ska komma härnäst, vare sig det är en ny sorts kamera eller en ny teknik för att ge synen tillbaka till blinda. Över hela världen finns det forskare och uppfinnare som spinner på idéer och en dag kommer det att hända något nytt. En av de senaste uppfinningarna är Microsofts nya pekskärm. Det är kort sagt en pekskärm som kan användas överallt och man behöver alltså inte bära omkring på en surfplatta eller en mobil. Uppfinningen går ut på att projicera en pekskärm på en valfri yta och manicken känner sedan av var du rör dina fingrar någonstans. I ett test visar Microsoft när en testperson slår in ett telefonnummer mitt på väggen, zoomar på en karta och ritar några bilder. I nuläget är dessvärre Microsofts nya pryl alldeles för otymplig för att bära omkring, men tanken är att de ska förminska den och ge den fler funktioner. Spännande framtid 11

 

Kom ifrån att bära omkring på nycklar och glömma dina lösenord
En annan riktigt spännande uppfinning som är under utveckling är Nymi. Nymi är ett armband som ska kunna fungera som nycklar. Armbandet känner av din hjärtfrekvens som är helt unik. Genom detta kan Nymi identifiera dig och när du gör en armrörelse kan du exempelvis öppna en dörr. Än så länge är armbandet bara en idé, men förhoppningsvis kommer den att säljas inom en snar framtid. Du kanske även har hört talas om förarlösa bilar? Bilarna är Googles uppfinning och flera experiment har redan gjorts. Genom olika sensorer och kameror kan bilen köra helt av sig själv. Man tror att med enbart förarlösa bilar kan trafiken bli helt säker, vi får väl se.

 
 
 
 
sportpress